Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ


Η βρύση που ήταν δίπλα στη μουριά ήταν ένα από τα στολίδια του χωριού. Οι κάτοικοι παίρνανε νερό από εκεί για τις ανάγκες του σπιτιού και οι γυναίκες μαζευόντουσαν στον ίσκιο της μουριάς πλέκανε και κουβεντιάζανε.
Η βρύση φτιάχτηκε το 1932 και τη χαλάσανε το 1970 επί χούντας γιατί εμπόδιζε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Μαρία Γ.

Στην πλατεία του χωριού υπάρχει μια βρύση επενδυμένη με πέτρα, που τρέχει χειμώνα, καλοκαίρι καθαρό και δροσερό νερό. Το νερό έρχεται με σωλήνες από μια πηγή στο Φουντουκλί.
Παλιά που δεν υπήρχε το σύστημα ύδρευσης που μεταφέρει το νερό στα σπίτια μας, οι κάτοικοι, κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά, πηγαίνανε με τις στάμνες να πάρουν το νερό για τις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού.
Οι στάμνες κατασκευάζονταν σε μια βιοτεχνία στην Αρχάγγελο. Για να κρατούν το νερό κρύο το τύλιγαν με μια βρεγμένη λινάτσα. 
Ο ποταμός που περνάει από την εκκλησία ονομάζεται Μαξωνιάτης. Έχει άφθονο νερό και πήρε το όνομά του από την περιοχή Μαξόνια που περνάει. Το νερό του έρχεται από την πηγή της κοσκινιστής. Ο ποταμός που περνά από το σχολείο λέγεται Κορδινάς. Οι ποταμοί αυτοί είναι παραπόταμοι του Πλατύ.

Στο χωριό υπάρχουν δυο ποτάμια. Το πρώτο ξεκινάει από τους πρόποδες του προφήτη Ηλία, περνάει βόρεια του χωριού, από την εκκλησία και καταλήγει στον Πλατύ. Στο τέλος του χωριού ενώνεται με ένα άλλο ποτάμι το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού και περνάει από το σχολείο. Τα ποτάμια αυτά κάνουν τον τόπο μας καταπράσινο.


Για την προσωπική τους καθαριότητα οι άνθρωποι πλένονταν στα ποτάμια και όταν θέλανε να κάνουν μπάνιο στο σπίτι, ζεσταίνανε το νερό στη φωτιά και πλένονταν στη σκάφη.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου